Filtry :
Wyników:
Król serów i ser królów. Jedyny w swoim rodzaju. Jeden z najstarszych i najpopularniejszych na świecie. Najpierw rozkochał w sobie paryskich dworzan, później całą Francję. W XIX wieku zakochał się w nim cały świat. Po rewolucji francuskiej Brie został przez Francuzów uznany za produkt narodowy na równi z bagietkami.
Król serów i ser królów. Jedyny w swoim rodzaju. Jeden z najstarszych i najpopularniejszych na świecie. Najpierw rozkochał w sobie paryskich dworzan, później całą Francję. W XIX wieku zakochał się w nim cały świat. Po rewolucji francuskiej Brie został przez Francuzów uznany za produkt narodowy na równi z bagietkami.
Od ostatnich trzech stuleci Anglicy nazywają go „królem serów pleśniowych”. Nawet jeżeli jego geneza nie jest tak stara, jak u innych serów niebieskich, wyśmienity Stilton pozostaje jednym z najbardziej popularnych (a nawet jednym z czterech najbardziej znanych) serów na świecie. Jego dojrzałość nie jest oceniana poprzez ilość zawartej w nim pleśni, a na podstawie konsystencji. Ser ten jest bogaty w minerały, dlatego jest wyrazisty i odzwierciedla charakter regionu. Posiada chronioną nazwę pochodzenia (ChNP).
Od ostatnich trzech stuleci Anglicy nazywają go „królem serów pleśniowych”. Nawet jeżeli jego geneza nie jest tak stara, jak u innych serów niebieskich, wyśmienity Stilton pozostaje jednym z najbardziej popularnych (a nawet jednym z czterech najbardziej znanych) serów na świecie. Jego dojrzałość nie jest oceniana poprzez ilość zawartej w nim pleśni, a na podstawie konsystencji. Ser ten jest bogaty w minerały, dlatego jest wyrazisty i odzwierciedla charakter regionu. Posiada chronioną nazwę pochodzenia (ChNP).
Nietuzinkowy, absolutnie doskonały, kruchy ser z dodatkiem jabłek i cynamonu. Pochodzi z linii serów produkowanych przez wyjątkową serowarnię. Większość procesów przy jego wytwarzaniu odbywa się wyłącznie za sprawą pracy rąk ludzkich. Pracownicy własnymi siłami oddzielają i tną skrzepy, a także, w dalszych etapach, ugniatają i wyciskają serwatkę, dzięki czemu konsystencja wyrobów nie jest zbita, lecz krucha i łamliwa.
Nietuzinkowy, absolutnie doskonały, kruchy ser z dodatkiem jabłek i cynamonu. Pochodzi z linii serów produkowanych przez wyjątkową serowarnię. Większość procesów przy jego wytwarzaniu odbywa się wyłącznie za sprawą pracy rąk ludzkich. Pracownicy własnymi siłami oddzielają i tną skrzepy, a także, w dalszych etapach, ugniatają i wyciskają serwatkę, dzięki czemu konsystencja wyrobów nie jest zbita, lecz krucha i łamliwa.
Kruchy i słodziutki wensleydale z żurawiną od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa — babcinego sernika.
Kruchy i słodziutki wensleydale z żurawiną od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa — babcinego sernika.
Francuski, półtwardy specjał. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, oryginalnie na obszarze regionu Franche-Comté, na wschodzie kraju. Delikatny i miękki, odpowiada cechom smakowym aromatycznego, włoskiego Taleggio i popularnego szwajcara – Raclette. Jego skórka również jest przemywana podobnymi roztworami, a smak – jak u tamtych – charakteryzuje się łagodną, orzechową kremowością, z mocnym aromatem pieczarek i wilgoci. Posiada oznaczenie AOC/AOP - co oznacza, że został wyprodukowany zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania.
Francuski, półtwardy specjał. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, oryginalnie na obszarze regionu Franche-Comté, na wschodzie kraju. Delikatny i miękki, odpowiada cechom smakowym aromatycznego, włoskiego Taleggio i popularnego szwajcara – Raclette. Jego skórka również jest przemywana podobnymi roztworami, a smak – jak u tamtych – charakteryzuje się łagodną, orzechową kremowością, z mocnym aromatem pieczarek i wilgoci. Posiada oznaczenie AOC/AOP - co oznacza, że został wyprodukowany zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania.
Raclette i Fondue – dwie najpopularniejsze potrawy z serem, jako głównym składnikiem. Obie polegają na wykorzystaniu właściwości topienia sera. Choć Raclette pochodzi pierwotnie z górzystych regionów Szwajcarii, ser ten stał się również bardzo popularny we Francji oraz zachwycił całą Europę. Co ciekawe, tradycja nakazuje, aby Raclette spożywać w towarzystwie, najlepiej na piknikach i przyjęciach, gdzie każdy może skomponować własne smaki.
Raclette i Fondue – dwie najpopularniejsze potrawy z serem, jako głównym składnikiem. Obie polegają na wykorzystaniu właściwości topienia sera. Choć Raclette pochodzi pierwotnie z górzystych regionów Szwajcarii, ser ten stał się również bardzo popularny we Francji oraz zachwycił całą Europę. Co ciekawe, tradycja nakazuje, aby Raclette spożywać w towarzystwie, najlepiej na piknikach i przyjęciach, gdzie każdy może skomponować własne smaki.
Francuska odmiana słynnego, szwajcarskiego Raclette, o nieco delikatniejszym charakterze i słodszym, bardziej kremowym smaku oraz mniej intensywnym aromacie. Nie jest tajemnicą, że francuska kultura sera (z resztą podobnie, jak kultura reszty Europy) zadurzyła się w doskonałym smaku grillowanego, szwajcarskiego sera. Więc dlaczego by nie skorzystać z receptury i nie stworzyć własnej odmiany tego specjału?
Francuska odmiana słynnego, szwajcarskiego Raclette, o nieco delikatniejszym charakterze i słodszym, bardziej kremowym smaku oraz mniej intensywnym aromacie. Nie jest tajemnicą, że francuska kultura sera (z resztą podobnie, jak kultura reszty Europy) zadurzyła się w doskonałym smaku grillowanego, szwajcarskiego sera. Więc dlaczego by nie skorzystać z receptury i nie stworzyć własnej odmiany tego specjału?
Jeden z najintensywniejszych serów w asortymencie – duński Viking o silnym aromacie i mocnym, metalicznie słonym smaku, z którego po chwili wytapia się goryczkowa słodycz, przywodząca skojarzenie z ciemnym, dymnym piwem i solonym karmelem. Ser ten doskonale oddaje charakter, zawarty w nazwie: Jest surowy i dumny w swojej sile. Pozostawia po sobie długi tren posmaku, niosący niesamowite bogactwo nut i barw, dzięki czemu trudno o nim zapomnieć.
Jeden z najintensywniejszych serów w asortymencie – duński Viking o silnym aromacie i mocnym, metalicznie słonym smaku, z którego po chwili wytapia się goryczkowa słodycz, przywodząca skojarzenie z ciemnym, dymnym piwem i solonym karmelem. Ser ten doskonale oddaje charakter, zawarty w nazwie: Jest surowy i dumny w swojej sile. Pozostawia po sobie długi tren posmaku, niosący niesamowite bogactwo nut i barw, dzięki czemu trudno o nim zapomnieć.
Nasza holenderska, kozia rolada to przede wszystkim puszysta konsystencja i czysty smak naturalnej, świeżej, koziej śmietanki, który aż prosi się o to, by zestawić go z innymi smakami natury — koperkiem i pietruszką, świeżym szczypiorkiem, cebulką, pestkami dyni oraz słonecznika.
Nasza holenderska, kozia rolada to przede wszystkim puszysta konsystencja i czysty smak naturalnej, świeżej, koziej śmietanki, który aż prosi się o to, by zestawić go z innymi smakami natury — koperkiem i pietruszką, świeżym szczypiorkiem, cebulką, pestkami dyni oraz słonecznika.
Miękka, niedojrzewająca roladka z mleka koziego, pokryta aksamitnym meszkiem białej pleśni, o lekkim i śmietankowym smaku, który bez trudu utoruje sobie drogę do każdego serduszka.
Miękka, niedojrzewająca roladka z mleka koziego, pokryta aksamitnym meszkiem białej pleśni, o lekkim i śmietankowym smaku, który bez trudu utoruje sobie drogę do każdego serduszka.
Feta – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.
Feta – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.
ul. Targ Sienny 7, 80-806
Gdańsk
ul. Przemysłowa 2, 66-400
Gorzów Wielkopolski
ul. Drewnowska 58, 91- 002
Łódź
ul. Pleszewska 1, 61-136
Poznań
ul. Piłsudskiego 44, 35-001
Lokal 044
Rzeszów
ul. Koszykowa 63, 00-677
Poziom -1
Warszawa
ul. Powsińska 31, 02-903
Warszawa
ul. Legnicka 58, 54-204
Wrocław
Ulica Tytusa Chałubińskiego 9/2
Warszawa 02-004
REGON: 368697409
NIP: 7010764369
KRS: 0000703404
Ver.2.0.2
© 2024 Kraina Serów Sp z.o.o. All rights reserved
Icons by Icons8
Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji,
obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować
o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.
Więcej
informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.
Właściciel serwisu gromadzi i przetwarza dane o użytkownikach (w tym dane osobowe) w celu realizacji usług za pośrednictwem serwisu. Dane są przetwarzane zgodnie z prawem i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Przetwarzanie części danych może być powierzone innym partnerom.