
Grana Padano jest wytwarzany z jednego lub dwóch udojów, zależnie od hodowli, różni się także szczegółami krowiej diety. Ponieważ do jego produkcji używa się mleka niepasteryzowanego, zgodnie z klasyczną recepturą dodaje się do niego lizozym (najczęściej z białka jaj), który zapobiega rozwojowi bakterii.
Także ośrodki wytwarzania tego wyrobu rozrosły się poza granicę rodzimego Emilia-Romania, aż po Lombardię, Piemont, Wenecję…
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
WłochyDojrzałość18 miesięcyCharakterystykaBardzo kruchy ser o delikatnym, słodkim posmaku, przeznaczony głównie do ścierania zamiast oryginalnego parmezanu.Kombinacje SmakówŚcierany do past, sałatek, na tosty i grzanki, lub pokrojony slicerem na cienkie płatki - jako ozdoba, lub osobny element deski serów ; Owoce: kwaśne cytrusy, maliny, truskawki, agrest, winogrona, oliwki, figi, granat ; Wino: dostosowane do potrawy, do której został dodany, zarówno czerwone, jak i białe ; Sosy: konfitura malinowa z koniakiem, dżem truskawkowy, agrestowy, konfitura z owoców leśnych, sos balsamico z figami i daktylami, konfitura figowaSkładKrowie mleko surowe, sól, podpuszczka cielęca, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, substancja konserwująca: lizozym z białka jaj. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1597kJ/ 384 kcal, 33% białka, 28% tłuszczu.