logo
  • Główna
  • Katalog
  • B2B
  • Franczyza
  • Kariera
  • Kontakt
  • Search

Appenzeller AOP

In Sery Pleśniowe

Appenzeller AOP

Swój świeży, oryginalny, korzenny smak zawdzięcza regularnym zabiegom na etapie „leżakowania”, podczas których jego skóra przemywana jest roztworem soli i przypraw. Jeszcze zanim wytłoczona głowa trafi na półki i zacznie dojrzewać, marynuje się ją w cydrze, lub białym winie.
Appenzeller posiada certyfikat AOP, i, choć pochodzi z tej samej rodziny, co Gruyere i Tete de Moine, wyróżnia się silniejszym aromatem i twardą skórką.
Według najstarszych ksiąg historycznych, przez niemal tysiąc lat nie uległa zmianie ani jedna receptura, łącznie z tą, wedle której wytwarzany jest Appenzeller.
I to właśnie tradycja stanowi jego największą wartość.


PochodzenieSer z mleka krowiegoKrajSzwajcariaDojrzałość Od 3 mies. do ponad 2 latCharakterystykaSmak ziołowy, korzenny, z pikantnymi nutami w tle. Intensywny aromat, zwłaszcza wśród bardziej dojrzałych. Kombinacje SmakówDo zapiekania i topienia, w formie wiór lub plastrów do sałatek, lub pocięty na kostki do wina i owoców. Owoce: winogrona, brzoskwinie, kiwi, dojrzałe truskawki, wiśnie; Wino: czerwone, hiszpańskie lub burgundzkie, lub białe Marlborough; Sosy: konfitura z wiśni lub porzeczki, konfitura z jabłek. SkładMleko krowie surowe sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka cielęca. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1630kJ/392kcal, Tłuszcz 32g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19,2g, węglowodany 1g w tym cukry 0g, białko 25g, sól 1,6g.

Share
  • Prev
  • Next
© 2023 Kraina Serów All rights reserved

Privacy Preference Center

Privacy Preferences