
Powstaje z mleka owiec rodzaju monczega, w jednym tylko miejscu na świecie — W Kastylii La Manche. Najbardziej znany ze wszystkich hiszpańskich serów, a ponad to – jeden z najstarszych, nazywany nawet „starożytnym”. Na nawoskowanej skórce, czasem przecieranej oliwą, wyraźnie widać charakterystyczny wzór, gdyż zgodnie z tradycją sery te dojrzewały w prowizorycznych koszach ze zbóż i trawy.
PochodzenieSer z mleka owczego Kraj
HiszpaniaDojrzałość3 miesiąceCharakterystykaSmak najbardziej przypomina brazylijskie orzechy i delikatny karmel, z lekkim, słonym posmakiem. Z biegiem czasu sery kruszeją i nabierają nieco pieprznej ostrości.Kombinacje SmakówZ krakersami, łososiem, czy baraniną. Pokrojony na kawałki moczy się w oliwie przez godzinę, a smak staje się jeszcze jaskrawszy. W Hiszpanii, zgodnie z tradycją, plastry sera wykłada się na podsmażany chleb, natarty czosnkiem z pomidorem.Owoce: pigwa, nektarynka;Wino: czerwone wina wytrawne, białe sauvignon blanc;SkładMleko owcze pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna pochodzenia niezwierzęcego, konserwant (E1105 - jajka). Bez GMO. Produkt wegetariański.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1723kJ/ 412 kcal, 24,2% białka, 34,3% tłuszczu, 1,38% soli.