
Miękka, kremowa Gorgonzola Dolce, czy pikantna Gorgonzola Piccante – oba te sery są dziś uważane za przedstawicieli włoskiego regionu Lombardia. Główna produkcja sera jest skupiona w okolicach Mediolanu, Nowary, Komo, Pawii. Piżmowy aromat i pikantny smak zachwyca i oczarowuje. Jeśli niezrównany ser Roquefort można nazwać królem niebieskich, pleśniowych serów, to gorgonzola niewątpliwie zasługuje na tytuł królowej.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
WłochyDojrzałośćOd 2 miesięcy wzwyżCharakterystykaDolce - ma delikatny śmietankowy smak z subtelną słodyczą i nutą wapnia. Gorgonzola Piccante różni się ostrzejszym, bardziej nasyconym smakiem.Kombinacje SmakówZazwyczaj spożywany ze świeżo upieczonym chlebem, z dodatkiem miodu akacjowego lub konfitury z pomidorów. Odmianę piccante często wykorzystuje się jako składnik sosów, nadając cenioną przez smakoszy pikantność. Doskonale pasuje także do gorących potraw: pieczeni, past i kremów, oraz zup. W Lombardii Gorgonzolę łączy się z polentą (kukurydzianą kaszą), a w Piemoncie podaje jako sos do obsmażanej cielęciny. Tradycyjnie ser ten stosuje się także do risotto.Owoce: truskawka, morela ;Wino: czerwone Burgundia, białe nasycone wina ;Sos: miód, konfitura truskawka mięta ;SkładMleko krowie pasteryzowane, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, pleśń niebieska, sól morska, podpuszczka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1317kJ/ 317 kcal, 19% białka, 26,4% tłuszczu, 1,91% soli.