
Określeniem «Fourme» nazywa się sery mające kształt wysokiego cylindra. Fourme, podobnie jak jego brat Blue, pochodzi z Owernii. Jest również swoistym rekordzistą, jako najbardziej delikatny francuski ser pleśniowy z mleka krowiego.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
FrancjaDojrzałośćOd 1 miesiąca wzwyżCharakterystykaMa kremowy, słono-pikantny smak i grzybowy aromat. W posmaku czuć przyjemną gorycz. Pleśń dodaje cierpkości i lekko zaostrza spokojny, kremowy miąższ.Kombinacje SmakówW sałatkach, w połączeniu ze słodkimi owocami, sosami i ziołami.Owoce: gruszka, winogrona;Wino: wytrawne Beaujolais, słodkie Sauternes, Muscat;Sos: konfitura pomarańcza-lawenda, miód;Skład Pasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie kwasu mlekowego, szczep niebieskiej pleśni. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1402 к J/ 338 kcal, 20% białka, 28% tłuszczu, 2,1% soli.