
Raclette i Fondue – dwie najpopularniejsze potrawy z serem, jako głównym składnikiem. Obie wywodzą się z kultury szwajcarskiej, obie też polegają na wykorzystaniu „roztapialności” sera. Raclette, jako danie, uważane jest za wizytówkę Szwajcarii, lecz jego miękki, kremowy smak zachwycił całą Europę – także Francję, która stworzyła własną odmianę wyrobu: Raclette Vermont.
Co ciekawe, tradycja nakazuje, aby Raclette spożywać w towarzystwie, najlepiej na piknikach i przyjęciach, gdzie każdy może skomponować własne smaki.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
SzwajcariaDojrzałośćOd 3 do 6 miesięcyCharakterystykaSzwajcarski Raclette jest znany ze swojego mocnego aromatu, charakterystycznego dla serów z lepką, czerwona skórką. W smaku dominują słodkawe nuty z lekką goryczką, przesiąknięte pikanterią czerwonego wina lub cydru. Kombinacje SmakówRaclette można przyrządzać na grillu i patelni, lub przy użyciu specjalnych opiekaczy i lamp. Podaje się zwykle na ziemniakach, lub podpieczonym chlebie, z rozmarynem i pieprzem, w towarzystwie białego lub czerwonego wina. SkładMleko krowie pasteryzowaneczyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka pochodzenia zwierzęcego, sól. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO. WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1430 кJ/345 kcal, 25% białka, 27% tłuszczu, 2,10% soli.