
(It. Pecora – owca)Włoski ser z owczego mleka, pochodzący ze słynnej linii Pecorino – nazywanych najstarszymi serami w Europie. Jego nazwa jest chroniona certyfikatem DOP i oznacza owczy ser z Rzymu – gdyż właśnie na obrzeżach tego miasta zapoczątkowano jego produkcję. Nie sposób nie wspomnieć o jego intensywnym, ostrym smaku, w którym dominuje mineralna, niemal metaliczna słoność z lekkim kwaskiem. Dopiero po chwili czuć przypływ mlecznej kremowości, a całość pozostawia po sobie długi, intensywny posmak.
PochodzenieSer z mleka owczegoKraj
WłochyDojrzałośćOd 12 miesięcy wzwyżCharakterystykaSer o intensywnym, słono-pikantnym smaku, z nutą cytrusów, o kruchej, bardzo twardej konsystencji.Kombinacje SmakówŚcierany i kruszony do dań, lub jako element deski serów, podawany z figami, granatem i lekkim, słodkawym, białym winem ; Owoce: figa, daktyl, granat, kiwi, cytrusy ; Wino: Villiera Jasmine, wina hiszpańskie i nowozelandzkie ; Sosy: Konfitura figowa, sos balsamico figi i daktyle, konfitura owoce leśne z żubrówką;SkładTermizowane owcze mleko, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie kwasu mlekowego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1609kJ/ 388 kcal, 25% białka, 32% tłuszczu, 4,5% soli.