
Ser z pokrzywą ma delikatny smak, który pasuje miłośnikom młodych, łagodnych serów. Pod względem wartości odżywczych jest również znacznie bogatszy, niż tradycyjny, krowi ser. Ma doskonale zbilansowany, pikantny posmak ziół i trawy, a jednocześnie posiada florę bakteryjną, która chroni organizm- co jest szczególnie ważne podczas wiosennej awitaminozy.
PochodzenieSer z mleka koziegoKraj
HolandiaDojrzałośćod 2 miesięcyCharakterystykaPikantne nuty pokrzywy doskonale współgrają ze śmietanowym smakiem sera. Konsystencja jest miękka, kruszeje wraz z dojrzewaniem. Ziołowy aromat. Kombinacje SmakówPonieważ doskonale się topi, nadaje się do zapiekanek, makaronów (polecamy do Lasagne i Carbonary, w towarzystwie orzechów włoskich) i tostów, na pizzę, lub do Gnocchi. Jak większość młodych kozich serów, najlepiej będzie smakował z białym, łagodnym winem o wysokiej mineralności (łagodne wina z serii Villiera, Marlborough Sun, Les Lorennes), oraz z rześkimi, owocowymi konfiturami, np. figową, limonkową lub grapefruitową. SkładPasteryzowane mleko kozie zioła 0,5% (pokrzywa, czosnek), czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna pochodzenia niezwierzęcego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO. Produkt wegetariański. WięcejWartość odżywcza na 100 g produktu: 1618 кJ/390 kcal, 24,8% białka, 32,3% tłuszczu, 1,76% soli.