
Ciekawostką jest fakt, że pierwowzory holenderskich serów z pesto powstały jeszcze w średniowieczu, w szwajcarskich Alpach. Później zaczęto produkować je także we Włoszech, czym wzbudzało zachwyt turystów w lokalnych kawiarniach i garmażeriach. Dopiero w XXI wieku zagościły jako stali goście na świątecznych stołach Holandii.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
HolandiaDojrzałość2 miesiąceCharakterystykaW smaku Basiron dominują nuty pikantnego oregano i suszonych pomidorów, co w połączeniu z kremową młodą Goudą daje oryginalny smak, rozpoznawalny i nietuzinkowy.Kombinacje SmakówPrzyprawa ma orzechowo-grzybowy smak, który będzie podkreślać lekkie sałatki i dobrze grać na talerzu serowym ; Owoce: białe winogrona ; Wino: białe nasycone wina ; Sosy: miód akacjowySkładPasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie kwasu mlekowego, bazylia (0,6%), czosnek zmielony(0,2%), barwniki naturalne: E120(karmin), E160b (annato), naturalne substancje konserwujące: lizozym z białka jaj, azotan sodu. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 1697 kJ / 409 kcal, 26.0% białka, 33.6% tłuszcze, 1.83% sól