
Jeden z najintensywniejszych serów w asortymencie – duński Viking o silnym aromacie i mocnym, metalicznie słonym smaku, z którego po chwili wytapia się goryczkowa słodycz, przywodząca skojarzenie z ciemnym, dymnym piwem i solonym karmelem. Ser ten doskonale oddaje charakter, zawarty w nazwie: Jest surowy i dumny w swojej sile. Pozostawia po sobie długi tren posmaku, niosący niesamowite bogactwo nut i barw, dzięki czemu trudno o nim zapomnieć.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
DaniaDojrzałość8-12 miesięcyCharakterystykaKonsystencja miękka, mazista, biała z gęstymi przerostami pleśni. Smak i aromat intensywnie słone i metaliczne. Ser pozostawia po sobie długi, pikantny posmak kamiennej soli, ciemnego piwa i słodu. Kombinacje SmakówDo winogron, czekolady i pomarańczy, oraz taninowego, czerwonego wina ze słodkawym, owocowym bukietem. Klasycznie – również do sałatek, zup, makaronów i pieczeni.SkładPasteryzowane krowie mlekosól, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie kwasu mlekowego, kultury niebieskiej pleśni (Penicilium roqueforti). Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO. WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1333 кJ/ 322 kcal, 18% białka, 27% tłuszczu, 2,1% soli.