
Emmentaler (lub Ementaler) jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych serów szwajcarskich na świecie. To on dał początek tradycji wytwarzania słodkich serów z dziurami, według szwajcarskiej technologii gotowania. Uważa się, że od niego także rozpoczęła się tradycja spożywania sera na kanapkach, z chlebem. Jego charakterystyczne cechy i zasługi można by wymieniać w nieskończoność, a większość z nich ma swoje korzenie w historii i samej ideologii powstania tego sera – jako najtańszej formy zabezpieczenia przed długimi i surowymi, alpejskimi zimami.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
SzwajcariaDojrzałość3-5 miesięcyCharakterystykaSmak słodkawy, w tonach miodu i orzechów. Charakterystyczne, nieregularne dziury.Kombinacje SmakówNa talerzu serowym powinien zagościć w towarzystwie świeżych, kwaskowych owoców, zielonego ogórka. Jego smak wzbogaci także pasty i zapiekanki ; Owoce: białe winogrona, zielone jabłka, jeżyny i borówki ; Wino: białe nasycone wina, lub delikatne, czerwone ; Sosy: miodowo-musztardowy, konfitura limonkowa z tymiankiem i anyżówką, dżem z owoców leśnychSkładMleko krowie pasteryzowane, sól, roślinna podpuszczka mikrobiologiczna, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1649 кJ/397 kcal, 29,2% białka, 30,8% tłuszczu, 0,9% soli.