
Król serów i ser królów. Jedyny w swoim rodzaju. Jeden z najstarszych i najpopularniejszych na świecie. Najpierw rozkochał w sobie paryskich dworzan, później całą Francję. W XIX wieku zakochał się w nim cały świat. Po rewolucji francuskiej, Brie został przez Francuzów uznany za ichniejszy produkt narodowy, na równi z bagietkami i rożkami croissant.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
FrancjaDojrzałośćOd 1 miesiąca wzwyżCharakterystykaMa delikatny kremowy smak, w aromacie można poczuć suszone liście i grzyby. Jeśli ser ma silny zapach amoniaku, to i jego smak będzie się różnił charakterystyczną ostrością.Kombinacje SmakówMoże być podawany jako dodatek (zapiekany z żurawiną, orzechami i miodem), również jako przekąska w połączeniu z dżemem, karmelizowanymi orzechami w miodzie i francuską bagietką. Owoce: figi, słodkie jabłka, gruszki. Wino: białe wytrawne, lekkie czerwone, wina musujące. Sos: miód, sos z figami i daktylami, balsamicoSkładMleko krowie pasteryzowane, pleśń biała, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna pochodzenia niezwierzęcego, sól. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO. Produkt wegetariański.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1544 кJ/373 kcal, 17% białka, 33% tłuszczu, 1,60% soli.