logo
  • Główna
  • Katalog
  • B2B
  • Franczyza
  • Kariera
  • Kontakt
  • Search

Sery Pleśniowe

Sery z plamami lub smugami niebiesko-zielonej pleśni zwykle są miękkie albo półtwarde, mniej lub bardziej ostre, ale o intensywnym aromacie. Dla uzyskania ciemnych żyłek, jeszcze przed uformowaniem, do mleka dodaje się specjalnie dobrane kultury bakterii (Penicillium Roqueforti i Penicillium Glacium). Głowy zostają następnie przedziurawione za pomocą długich igieł dla stworzenia korytarzy powietrznych. W nich właśnie wyrasta pleśń. Ze względu na swój specyficzny smak i właściwości, sery pleśniowe są uwielbiane na całym świecie, zarówno jako przekąski do owoców i wina, jak i oryginalny dodatek do sosów, mięs i zup.

Appenzeller AOP

Bleu d’Auvergne

Brie

Camembert

Epoisses Perriere AOP

Fourme d’Ambert

Goldschmidt z czosnkiem i oliwkami

Gorgonzola

Gruyere

Głowa Mnicha (Tête de Moine)

Morbier Mont des Joux

Rolada kozia

Rolada kozia pleśniowa

Stilton

Taleggio DOP

Viking

  • Prev
  • Next
© 2023 Kraina Serów All rights reserved

Privacy Preference Center

Privacy Preferences