
Cieszący oko, wyjątkowy Mimolette, choć narodził się na północy Francji, był silnie wzorowany na serach Holenderskich, a jego powstaniu towarzyszy pewna legenda: Ponoć w XVII wieku, gdy ze względów politycznych zabroniono importu produktów do kraju, Francuzom tak bardzo brakowało smaku twardych, niderlandzkich serów, że postanowili na podstawie znanych receptur stworzyć własny – przypominający ulubione wyroby zza granicy. Mimolette Vieux jest uformowany na kształt kuli i pokryty specyficzną, szarawą, niejadalną skorupą, która upodabnia ser do polnego warzywa. Ten oryginalny wygląd zawdzięczamy działaniu roztoczy w okresie dojrzewania.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
FrancjaDojrzałośćOd 12 miesięcyCharakterystykaIntensywny, słony smak z delikatną kwasowością, oraz lekkim posmakiem orzeszków ziemnych i dyni.Kombinacje SmakówJako osobny dodatek na deskę serów, w towarzystwie intensywnego, białego wina, lub tarty na dużych oczkach, jako wzmocnienie smaku i koloru do zapiekanek, past lub kremu z białych warzyw ; Owoce: maliny, truskawki, kiwi ; Wino: białe nasycone wina o posmaku niedojrzałych winogron.SkładPasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, naturalny azotan sodu, naturalny barwnik annato. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 1556 kJ / 374 kcal, 30.8% białka, 27.0% tłuszcze, 2.67% sól.