Ser Cheddar – ser №1 w wielkiej Brytanii, ulubiony ser królowej angielskiej. Ojczyzną sera jest wieś Cheddar w hrabstwie Somerset na południowym zachodzie Anglii. Właśnie tu wiejscy serowarzy znaleźli jaskinię, której wilgotność i temperatura zdawała się być idealną dla dojrzewającego sera. W produkcji Cheddara ważną rolę odgrywa proces tak zwanej „czedaryzacji”, której zawdzięczamy znajomy smak i konsystencję.

KOMBINACJE SMAKÓW I REKOMENDACJE DO DAŃ: topionym cheddarem polewa się pieczone ziemniaki. Wykorzystuje się go także do przygotowania serowych biszkoptów, sałat, hamburgerów i kanapek. Z niego robione jest wiele sosów do ryb, mięs i tostów.

Owoce: jabłka, banan

Wino: czerwone lekkie wina marło, pino nuar, jabłkowy cydr

Sosy: sos miodowy-musztardowy, słodkie lekkie sosy.

Charakterystyka: smak śmietankowy, ostry z lekkim kwaskiem i przyjemnym, orzechowym posmakiem