logo
  • Główna
  • Katalog
  • B2B
  • Franczyza
  • Kariera
  • Kontakt
  • Search

Głowa Mnicha (Tête de Moine)

In Sery Pleśniowe

Głowa Mnicha (Tête de Moine)

Wyjątkowy, szwajcarski ser Tête de Moine, którego nazwę można przetłumaczyć jako „głowa mnicha”, wyróżnia się osobliwym sposobem krojenia: w tym celu używa się specjalnego noża typu curler, z ostrzem obracanym za pomocą korbki, dzięki czemu na powierzchni głowy powstają tzw. „róże” lub „kurki”, które mogą być oryginalną przekąską i ozdobą. Jego geneza sięga ok. tysiąca lat wstecz – jak sugeruje nazwa, stworzyli go mnisi, zamieszkujący jedno z północnych opactw Szwajcarii.


PochodzenieSer z mleka krowiegoKrajSzwajcariaDojrzałośćOd 10 tygodni wzwyżCharakterystykaAksamitny smak jest delikatny i ostry, lekko słodki. W silnym, nasyconym aromacie przeważa korzenny kierunek, uzupełniony cienkimi kwiatowymi nutami.Kombinacje SmakówObłędne serowe wiórki, przypominające drobne "różyczki" będą świetną ozdobą na każdym stole. Idealny także do sałatek, zapiekania i na grilla. Świetnie zgra się z lekkimi, białymi lub różowymi winami, choć owocowe, czerwone, pół-wytrawne wina również nie ujmą mu smaku.SkładMleko krowie surowe, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1660кJ/401 kcal, 25% białka, 33% tłuszczu, 1,90% soli.

Share
  • Prev
  • Next
© 2023 Kraina Serów All rights reserved

Privacy Preference Center

Privacy Preferences