

Wyjątkowy, szwajcarski ser Tête de Moine, którego nazwę można przetłumaczyć jako „głowa mnicha”, wyróżnia się osobliwym sposobem krojenia: w tym celu używa się specjalnego noża typu curler, z ostrzem obracanym za pomocą korbki, dzięki czemu na powierzchni głowy powstają tzw. „róże” lub „kurki”, które mogą być oryginalną przekąską i ozdobą. Jego geneza sięga ok. tysiąca lat wstecz – jak sugeruje nazwa, stworzyli go mnisi, zamieszkujący jedno z północnych opactw Szwajcarii.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
SzwajcariaDojrzałośćOd 10 tygodni wzwyżCharakterystykaAksamitny smak jest delikatny i ostry, lekko słodki. W silnym, nasyconym aromacie przeważa korzenny kierunek, uzupełniony cienkimi kwiatowymi nutami.Kombinacje SmakówObłędne serowe wiórki, przypominające drobne "różyczki" będą świetną ozdobą na każdym stole. Idealny także do sałatek, zapiekania i na grilla. Świetnie zgra się z lekkimi, białymi lub różowymi winami, choć owocowe, czerwone, pół-wytrawne wina również nie ujmą mu smaku.SkładMleko krowie surowe, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1660кJ/401 kcal, 25% białka, 33% tłuszczu, 1,90% soli.