
Znany bardziej jako Parmezan, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych serów włoskich, na równi z Mozzarellą i Gorgonzolą. Nieodzowny składnik dań włoskich, na czele ze Spaghetti alla Bolognese, plackiem włoskim, Lasagne i Ravioli. Przez min. Rok dojrzewania w solance, masa twardnieje. Ser robi się suchy i zwarty, a to za sprawą specjalnej diety, opartej na suchej paszy i sianie, której poddawane są krowy. Dzięki temu Parmigiano jest produktem łatwym do ścierania i kruszenia.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
WłochyDojrzałość24 miesiąceCharakterystykaKruchy, twardy ser, przeznaczony głównie do ścierania i kruszenia. Smak słodkawy z lekkimi nutami miodu i chmielu.Kombinacje SmakówŚcierany lub kruszony do potraw i przekąsek ; Owoce: figa, daktyl, granat, oliwki, winogrona ; Wino: zależne od potrawy do której ser został dodany; osobno najlepiej podać z wytrawnym, białym lub czerwonym winem; Sauvignon lub Chardonnay, Merlot ; Sosy: Konfitura figowa, sos balsamico figi i daktyle;SkładKrowie mleko surowe, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1654kJ/ 398 kcal, 32% białka, 30% tłuszczu, 1,60% soli.