
Francuski, półtwardy specjał. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, oryginalnie na obszarze regionu Franche-Comté, na wschodzie kraju.
Delikatny i miękki, odpowiada cechom smakowym aromatycznego, włoskiego Taleggio i popularnego szwajcara – Raclette. Jego skórka również jest przemywana podobnymi roztworami, a smak – jak u tamtych – charakteryzuje się łagodną, orzechową kremowością, z mocnym aromatem pieczarek i wilgoci.
Jest jednak coś, co wyróżnia Morbiera spośród serów z jego kategorii – Wzdłuż samego środka masy biegnie szara, regularna bruzda, często mylona z przerostem pleśni, lub – co równie częste – warstwą złożoną ze zmielonych ciał owadów. Lecz to przeświadczenie akurat, choć brzmi absurdalnie, nie wzięło się znikąd.
Historycznie, ciemna smuga była pozostałością po warstwie popiołu i sadzy, którą nacierane były beczki z tężejącymi wewnątrz skrzepami. W ten sposób zabezpieczano wyrób przed niechcianymi amatorami sera – głównie muchami i larwami.
Dziś ta metoda nie jest już stosowana, ale charakterystyczną smugę pozostawiono, trochę dla utrzymania tradycji, trochę dla charakterystycznego posmaku… A trochę, by odznaczyć powstałą markę sera – Morbier.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
FrancjaDojrzałośćOd 2 miesięcy wzwyżCharakterystykaSer o mocnym aromacie i grzybowo-słonym smaku, wspartym nutami orzechów i palonej kawy. Konsystencja mocno oleista. Lepka skórka o silnym zapachu. Kombinacje SmakówUżywany, w zastępstwie Raclette, do grillowania i opiekania. Ser ten będzie świetnie komponował się też z kwaśnymi i mocnymi owocami – jagodami, agrestem, poziomkami, mango itp. – oraz kwaskowym białym, lub delikatnym czerwonym winem. Skład Niepasteryzowane krowie mleko sól, podpuszczka cielęca, naturalny popiół roślinny. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO. WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1495kJ/ 360 kcal, 24% białka, 28% tłuszczu, 1,2% soli.