
Ser jest nazwany dla uczczenia szwajcarskiego miasta Gruyere. Przygotowuje się go latem, w górach, kiedy krowy wypasają się na alpejskich pastwiskach. Posiada certyfikat AOC, który świadczy o jego oryginalnym pochodzeniu i czyni go niejako jednym z narodowych wyrobów Szwajcarii. Należy do kategorii gotowanych twardych serów, czemu zawdzięcza specyficzny, kwaśno-słodkawy smak. Jego narodziny zawdzięczamy rolnikom i hodowcom, żyjącym w wysokich partiach Alp.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
SzwajcariaDojrzałość5-7 miesięcyCharakterystykaSer ma korzenny, z lekka orzechowy smak i ostry aromat, ponieważ podczas dojrzewania, smarowany jest słonym rozczynem.Kombinacje SmakówPodstawa prawdziwego fondue. Idealny do pasty i sałat. Jest również jednym ze składników tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej. Tarty ser Gruyere to także nieodłączny dodatek do czosnkowej zupy, który podaje się w podsuszonym chlebie.Owoce: morela, brzoskwinia, daktyle;Wino: czerwone Burgundia, białe, nasycone winaSkładMleko krowie surowe, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1660кJ/400 kcal, 27% białka, 32% tłuszczu, 1,50% soli.