Zwart 2-letni

Najstarszy i najbardziej ceniony ser z kolekcji Gouda. W celu wzrokowego zidentyfikowania dojrzałości, Holendrzy zaczęli pokrywać najstarsze głowy ciemnym lub wręcz czarnym woskiem. W ten sposób wszystkie sery Holenderskie, które mają skrzep (z dojrzewania) i odpowiednio ciemną barwę, stały się znane jako Zwart, co z niderlandzkiego oznacza czarny (ciemny).


PochodzenieSer z mleka krowiegoKrajHolandiaDojrzałość 2 lataCharakterystykaTwardy, mocno mineralizowany ser o orzechowo-słonym smaku, z delikatną nutą słodu, chmielu i orzeszków ziemnych.Kombinacje SmakówPodawany na desce serów, z dodatkiem konfitury, miodu lub czerwonego wina ; Owoce: jabłka, słodka czereśnia, słodkie winogrona ; Wino: czerwone z taninami Malbec, Shiraz ; Sos: miód, marmolada pomarańcza-whisky;SkładMleko krowie pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka, naturalny azotan sodu, naturalny barwnik annato. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1698 кJ/409 kcal, 25.9% białka, 34.0% tłuszczu, 2.2% soli.

Privacy Preference Center