Ser Gouda młody

Ser Gouda – jeden z najbardziej znanych i rozpowszechnionych holenderskich serów na świecie. Jego miejsce powstania to region wokół miasteczka o tej samej nazwie w południowej Holandii, z obfitymi pastwiskami i wiekowymi tradycjami gotowania sera.


PochodzenieSer z mleka krowiegoKrajHolandiaDojrzałość1-3 miesiąceCharakterystykaSmak łagodny, słony z nutą kremową. Gdy ser dojrzewa, smak i zapach stają się bardziej nasycone i ostre.Kombinacje SmakówDo kanapek, z sosami i  musztardami, ciemnym chlebem z ziarnem, na tostach i krakersach, w kostkach, w połączeniu z owocami lub oliwkami ; Owoce: winogrona, morele, suszone owoce ; Wino: różowe miękkie, czerwone spokojne wina  ; Sosy: sos musztardowo-miodowy z koperkiem, inne holenderskie sosy na bazie musztardySkładMleko krowie pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka, naturalny azotan sodu, naturalny barwnik annato. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1539kJ/ 366 kcal, 23,4% białka, 30,5% tłuszczu, 1,84% soli.

Privacy Preference Center