
Francuska odmiana słynnego, szwajcarskiego Raclette, o nieco delikatniejszym charakterze i słodszym, bardziej kremowym smaku, oraz nieco mniej intensywnym aromacie. Nie jest tajemnicą, że Francuska kultura sera ( z resztą podobnie, jak kultura reszty Europy) zadurzyła się w doskonałym smaku grillowanego, szwajcarskiego sera. Więc dlaczego by nie skorzystać z receptury i nie stworzyć własnej odmiany tego specjału?
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
FrancjaDojrzałośćOd 3 do 6 miesięcyCharakterystykaZnacznie łagodniejszy od swojego szwajcarskiego odpowiednika, Raclette Vermont może poszczycić się lekko słonawym smakiem z silnymi, grzybowymi nurami i kremową konsystencją. Kombinacje SmakówRaclette można przyrządzać na grillu i patelni, lub przy użyciu specjalnych opiekaczy i lamp. Podaje się zwykle na ziemniakach, lub podpieczonym chlebie, z rozmarynem i pieprzem, w towarzystwie białego lub czerwonego wina. SkładMleko krowie pasteryzowane, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, kultury bakterii kwasu mlekowego, naturalny regulator kwasowości, chlorek wapnia, substancja konserwująca: natamycyna. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zwiera GMO. WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1440kJ/350kcal, tłuszcz 28g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18,7g, węglowodany 1g, białko 22g, sól 2g.