
Dziś Maasdam często kojarzony jest, jako jeden z najmłodszych, twardych, Holenderskich serów. Ale mało kto wie dokładnie, że ser ten pojawił się na początku lat 90. Nazwę swoją otrzymał, podobnie, jak i większość serów — od miejsca urodzenia, dla uczczenia miasteczka o tej samej nazwie, na południu Holandii. Maasdam powstał jako alternatywa do szwajcarskiego sera z dużymi dziurami — Ementalera.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
HolandiaDojrzałość3 miesiąceCharakterystykaSer ma lekki, niesłony smak, z delikatną nutą orzechową. W gumowej masie sera widać dziury o różnych rozmiarach.Kombinacje SmakówPodawać z wędliną, świetnie nadaje się do topienia przy robieniu pizzy, czy fondue. Doskonały także do zwykłych, grzanych kanapek i tostów ; Owoce: suszone owoce, pomidory cherry ; Wino: lekkie, wytrawne, białe wino ; Sosy: musztarda z żurawiną, marmolada cytryna-imbirSkładMleko krowie pasteryzowane, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, sól, podpuszczka mikrobiologiczna. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1477kJ/ 356 kcal, 26,6% białka, 27,3% tłuszczu, 1,25% soli