
Leerdamer — przodek słynnego Maasdama. Na początku lat 70. XX wieku, dwóch holenderskich producentów sera odkryło nowy ser z dziurami, łącząc Goudę i Ementaler. Leerdamer ma bardziej kremowy smak ze względu na obszar jego produkcji.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
HolandiaDojrzałość3 miesiąceCharakterystykaSmak miodowy, lekki posmak sfermentowanych owoców i młodych orzechów włoskich.Kombinacje SmakówSerwowany na talerz serowy z ziołami, świeżymi warzywami i kawałkami chleba; daje ciekawy akcent do sałatek z białym winogronem ; Owoce: białe winogrona, suszone owoce, suszone pomidory ; Wino: białe wytrawne i lekkie, różowe wina ; Sosy: musztarda z żurawiną, marmolada cytryna-imbir;SkładMleko krowie pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka pochodzenia mikrobiologicznego (niezwierzęcego), naturalny barwnik annato. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO. Produkt wegetariański.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1510 кJ/364 kcal, 28% białka, 28% tłuszczu, 1,4% soli.