
Ser Cheddar — ser №1 w wielkiej Brytanii, ulubiony ser królowej angielskiej. Swoją nazwę otrzymał od miejsca, z którego pochodzi, a mianowicie, od wsi Cheddar w hrabstwie Somerset. Jeszcze zanim otrzymał swoją oficjalną, światową nazwę, dojrzewał w jaskiniach, w okolicznych wąwozach. Warunki, które panowały wewnątrz były wprost idealne dla naturalnego, dojrzewającego sera.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
Wielka BrytaniaDojrzałość4-6 miesięcyCharakterystykaSmak śmietankowy, ostry z lekkim kwaskiem i przyjemnym, orzechowym posmakiem.Kombinacje SmakówTopionym cheddarem polewa się pieczone ziemniaki. Wykorzystuje się go także do przygotowania serowych biszkoptów, sałat, hamburgerów i kanapek. Z niego robione jest wiele sosów do ryb, mięs i tostów ; Owoce: jabłka, banan ; Wino: czerwone lekkie wina marło, pino nuar, jabłkowy cydr ; Sosy: sos miodowy-musztardowy, słodkie lekkie sosy.SkładKrowie mleko pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka pochodzenia mikrobiologicznego (niezwierzęcego). Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Bez GMO. Produkt wegetariański.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1773 кJ/428 kcal, 22,5% białka, 37,1% tłuszczu, 1,56% soli.