
Bunkerkaas – tak go nazywają w języku niderlandzkim – wyrazisty i niesamowicie pyszny dojrzały ser z krowiego mleka. Swój okres dojrzewania spędza w podziemnych bunkrach, które w 1940 roku były wykorzystywane do przechowywania amunicji w regionie Twente w Holandii Północnej. Ponieważ dojrzewanie przebiega w stabilnej, niskiej temperaturze i dużej wilgoci, proces ten zachodzi wolno i równomiernie, a ser zyskuje delikatnie pikantny, śmietankowy smak z orzechowo-grzybowym odcieniem.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
HolandiaDojrzałośćod 5 miesięcyCharakterystykaSer smakuje aksamitnie, jest miękki i jednocześnie wyrazisty, w długim posmaku wyczuwa się nuty cappuccino i mlecznego kremu.Kombinacje SmakówDoskonały ser do utworzenia serowego plateau, w połączeniu ze słodko-kwaśnymi lekkimi konfiturami, słodkimi owocami i świeżymi orzechami ; Owoce: gruszki, nektarynki ; Wino: w pełni nasycone białe, lekkie czerwone winaSkładKrowie mleko pasteryzowane, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, naturalne konserwanty: azotan sodu, lizozym z białka jaj.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1594 kJ/384 kcal, 25,8% białka, 31,2% tłuszczu, 1,7% soli.