

Beemster – dojrzała gouda, robiona ręcznie według sekretnej receptury. Prowincja Beemster, czyli miejsce produkcji, znajduje się na dalekiej północy, a jej torfowa ziemia pochodzi z holenderskiej depresji (4 metry poniżej poziomu morza). W 1999 roku, UNESCO wliczył ten region do Listy Światowego Dziedzictwa Kulturowego. Tamtejsze łąki mają wyjątkową glebę z niebieskiej gliny, na której rośnie bardzo soczysta trawa, bogata w minerały. I na tych właśnie łąkach holenderskie krowy spędzają ponad 90% swojego życia, dzięki czemu sery z ich mleka uzyskują szczególnie kremowy, słodki i bogaty smak oraz aromat.
PochodzenieSer z mleka krowiegoKraj
HolandiaDojrzałośćOd 4 miesięcy wzwyżCharakterystykaKonsystencja maślana, lekko zmineralizowana. Intensywny, mleczny smak z orzechową nutą - jak u mocno dojrzałego sera.Kombinacje SmakówDo kanapek i na talerz serowy, w fondue, a także osobno, w zestawieniu ze świeżymi truskawkami i kropelką kremowego balsamico ; Owoce: suszone figi, truskawki ; Wino: białe wino z owocową nutą, lekkie czerwone Merlot, cydr jabłkowy ; Sosy: konfitura jabłko-rozmaryn.SkładPasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie kwasu mlekowego, naturalny azotan sodu, naturalny barwnik annato. Zawiera proteinę mleczną, laktozę. Nie zawiera GMO.WięcejWartość odżywcza 100 g produktu: wartość energetyczna 1539kJ/ 366 kcal, 23,4% białka, 30,5% tłuszczu, 1,84% soli.